On vierähtänyt kuusi kuukautta synnytyksestä. Mitä muutoksia olossani ja kehossani on tapahtunut näiden kuukausien aikana? Siitä ajattelin tässä postauksessa kirjoittaa.
Lue aiemmat postaukset:
Ensin ajattelin, että kirjoittaisin tänne blogiini vain ajatuksiani sektiosta ja siitä, kuinka kehoni on palautunut synnytyksestä muutama kuukausi synnytyksen jälkeen, koska tämäntyyliset postaukset kiinnostivat itseäni raskauden aikana ja koin, että voisin antaa muillekin vinkkejä siitä kuinka tukea omaa palautumista. Toki palautuminenhan on yksilöllistä ja sen kanssa ei tulisi kiirehtiä, mutta jotakin asialle voi tehdä. Kuitenkin yhtenä päivänä pohdin sitä, että kehossa tapahtuu muutoksia koko ajan suuntaan tai toiseen, joten miksi en niistä kirjoittaisi, vaikka synnytyksestä onkin kulunut puoli vuotta.. Jotkut sanovat, että naisen vartalo on palautunut täysin raskaudesta ja synnytyksestä vasta vuoden kuluttua synnytyksestä. Tämähän kuulostaa järkevältä, sillä raskaus on suuri rasitus keholle, puhumattakaan vauvan tuomista katkonaisista yöunista.
Aiemmin kirjoitin siitä, kuinka hyvin pieni tyttöni nukkui vastasyntyneenä verrattuna esimerkiksi esikoiseen. Uskon, että rauhalliset yöt auttoivatkin minua palautumaan sektiosta hyvin. Millainen tilanne on nyt? Ikävä sanoa mutta huonompi. Tyttären yöunet alkoivat huonontumaan 4kk:n tienoilla, kun hän alkoi ahkerammin "liikuttamaan" jalkojaan. Tässä vaiheessa tytön mahavaivat alkoivat lisääntymään ja epäilimmekin lehmänmaitoallergiaa. Lisäksi 5kk:n iässä hänelle puhkesi molemmat hampaat. Nämä kaikki johtivat välillä hyvinkin levottomiin öihin. Tätä kirjoittaessani toivon, että pahin olisi jo takanapäin mutta vauvojen kanssahan ei ikinä tiedä...
Nämä huonot yöunet ovat tietenkin vaikuttaneet omiin energiatasoihin ja treenaamiseen. Tähän yhdistettynä koronapandemia ja esikoisen kotikouluopetuksen tuoma lisätyö niin voin sanoa, että kokonaiskuormitukseni viime viikkoina onkin ollut todella suuri. Tästä syystä olen keventänyt treenejäni. Tämä hieman harmittaa, koska olin pääsemässä rankkojen treenien makuun ja kunto oli noussut todella hyvin. Ylikuntokokemuksesta viisastuneena kuitenkin tunnistan oman kropan väsymisen helposti.
Miten katkonaiset yöunet ovat vaikuttaneet ruokahaluuni? On tutkittu, että unenpuute lisää nälkähormoni greliinin eritystä ja vähentää kylläisyyshormoni leptiinin eritystä. Näin ollen voin sanoa, että makeaa on tehnyt mieli aiempaa enemmän. Olen "sallinut" itseni syödä välillä enemmän herkkujakin, koska tiedän, että tämä on väliaikaista ja en halua lisätä stressiä entisestään. Suosittelen lukemaan postauksen Miksi stressi lihottaa? Vuosien varrella olen oppinut joustavuutta omassa syömisessä ja olen luopunut turhasta kontrollista. Näin olen saavuttanut "ruokarauhan" ja kehoni on toiminut erittäin hyvin. Tietenkin jatkuva herkuttelu voi nostaa painoa ja turvottaa, mutta tiedän palaavani taas omaan "normaaliin" ruokavalioon kun yöunet paranevat. Tässä vaiheessa onkin tärkeää olla armollinen itselleen, eikä stressata turhista.
Parempia yöunia odotellessa,
Jennikatja
Edellinen postaus: Miten syödä terveellisesti lapsiarjen keskellä
Lue myös:
💗Vain kolme viikkoa aikaa tehdä muutoksia
💗Tulehduksia sammuttava ruokavalio
💗Mitä syön päivässä (äitiyslomalla)
💗Esittelyssä minä
💗Tulehduksia sammuttava ruokavalio
💗Mitä syön päivässä (äitiyslomalla)
💗Esittelyssä minä
Comments
Post a Comment