Ajattelin tehdä pienen postauksen siitä, kuinka olen selviytynyt/parantunut kahdesta sektiosta.
Idea tähän postaukseen syntyi, kun etsiskelin muita kirjoituksia aiheesta ja huomasin, että vastaavia postauksia ei oikein löytynyt..
Sektiosta puhutaan yleensä hyvin negatiiviseen sävyyn ja halusin omalla tarinallani kertoa erilaisen näkökulman aiheeseen. Toinen synnytykseni oli siis suunniteltu sektio aiemman kohtuarven perusteella. Olin kovasti toivonut mahdollisuutta normaaliin alatiesynnytykseen, mutta siinä olisi ollut suuret riskit kohdun repeämiseen, joten lääkäri määräsi suunnitellun sektion. Aluksi asia harmitti, mutta koska asialle ei voinut mitään, ei auttanut muu kuin hyväksyä tilanne. Harmituksesta toipuessa aloin nähdä suunnitellun sektion hyviä puolia: näin pystyimme järjestämään esikoisen hoidon hyvissä ajoin ja pystyin suunnittelemaan kodin sellaiseen kuntoon, jotta sairaalasta päästyämme voisin keskittyä vain itseni paranemiseen ja vauvan hoitoon.
Ennen leikkausta olevana yönä en juuri nukkunut, koska minua jännitti todella paljon. Edellinen kokemukseni sektiosta oli aika karmiva, koska siihen päädyttiin pitkän synnytyksen jälkeen. Sektiopäivän aamu sujui kuitenkin hyvin rauhallisesti saavuttuamme sairaalaan. Ilmoittautumisen jälkeen pääsimme mieheni kanssa synnytyssaliin, jossa sain vielä hetken torkahtaa ennen isoa operaatiota. Jouduimme odottamaan suunniteltua enemmän, koska minua ennen jouduttiin kiireellisesti leikkaamaan toinen äiti. Kun h-hetki koitti, minut valmisteltiin laittamalla katetri ja kanyyli ja sitten olikin aika siirtyä leikkaussaliin. Leikkaussalissa oli paljon porukkaa ja minulle annettiin vielä epiduraali, verenpainemittari ja happiviiikset. Näiden valmistelujen jälkeen mieheni pyydettiin saliin. Koko leikkauksen ajan minulla oli hyvin turvallinen olo, koska mieheni oli vieressäni ja ihana anestesialääkäri selitti minulle koko ajan, mitä huoneessa tapahtuu. Hän myös kyseli vointiani jatkuvasti. Jos oloni huononi, sain heti efedriiniä alentuneeseen verenpaineeseen ja oloni korjautui samantien. Pian leikkauksen alkamisen jälkeen kuulinkin maailman ihanimmat ääneet ja näin vauvani oli syntynyt💓 Mieheni kutsuttiin kätilön avuksi ja pian pääsin itsekin pussaamaan omaa vauvaani. En voi sanoin kuvailla sitä hetkeä, kun näin oman lapseni ensimmäistä kertaa..Sitä tuntee heti sen valtavan rakkauden ja yhteyden meidän kahden välillä ❤
Jonkin ajan päästä mies ja vauva lähtivät pesuhommiin ja minut ommeltiin kiinni. Tämän jälkeen pääsin heräämöön, jonne myös vauva tuotiin. Heräämössä vietin pari tuntia ja sitten pääsimme osastolle.
Kaiken kaikkiaan vauvani syntymä oli melko täydellinen. Iso kiitos Kyssin ammattimaiselle henkilökunnalle, leikkaavalle lääkärille ja anestesialääkärille ❤ Leikkaus sujui oppikirjamaisesti ja menetin hyvin vähän verta. Jos joutuisin vielä synnyttämään, vaihtoehtona olisi suunniteltu sektio mutta se ei huolettaisi minua.
Leikkauksen jälkeen oma toipuminen alkoi hyvin. Pääsin jaloilleni jo muutama tunti leikkauksen jälkeen ja katetri poistettiin illalla. Seuraavana päivänä kipulääkkeenä minulla oli vielä epiduraalipumppu, mutta siitäkin pääsin parin päivän päästä eroon. Ennen leikkausta pelkäsin kaikken eniten vatsan alueen kipua, mikä oli aika piinaava edellisessä sektiossa. Onneksi tällä kertaa kivut olivat miedompia ja palauduin paremmin leikkauksesta, sillä en joutunut kotiutuessani enää turvautumaan särkylääkkeisiin kuin ensimmäisenä päivänä. Uskon, että tähän auttoi myös terveellinen ja ravintorikas ruokavalio. Tutkiessani kirjallisuutta siitä kuinka leikkauksesta voi parantua paremmin ravinnon avulla, monet lähteet suosittelivat leikkauspotilaille erityisesti seuraavia vitamiineja: CAKE-B. Näiden suositusten vuoksi käytin seuraavia lisäravinteita leikkauksesta toipumiseen:
- kollageenia (tukemaan proteiinisynteesiä)
- c-vitamiinia 500 mg (auttamaan haavan paranemisessa)
- d-vitamiinia 50mcg
- monivitamiini valmistetta (raskaana ja imettäville oleva valmiste)
- pellavansiemenöljyä (omega 3 ja e-vitamiini)
- maitohappobakteereja (tukemaan leikkauksessa lamaantunutta suolistoa)
Leikkauksesta toipuessa on myös hyvin tärkeää syödä tarpeeksi proteiinipitoista ruokaa ja huolehtia nesteytyksestä. Imettäminen vaatii myös monipuolista ruokavaliota ja säännöllistä ruokailurytmiä, jotta maidontuotanto pysyy hyvänä. Joskus sektion jälkeen maidonnousussa voi esiintyä ongelmia. Imetystuki nettisivun mukaan tähän saattaa auttaa kalsium- ja magnesiumlisien nauttiminen. Magnesiumvalmisteissa on kuitenkin eroja. Itse koin parhaimmaksi Puhdistamon Tripla magnesiumin.
Suosin näitä Puhdistamon vahvoja maitohappobakteereja leikkauksesta toipuessa. Maitohappobakteerit tulisi ottaa tyhjään mahaan eli joko kaksi tuntia ruoan jälkeen tai yksi tunti ennen ruokailua.
Toivottavasti tästä postauksesta sait erilaisemman kuvan suunnitellusta sektiosta ja siitä kuinka se voi olla myös hyvin onnistunut ja rauhallinen synnytyskokemus.
❤ Jenni
P.s. Kaipaatko enemmän energiaa vauva- tai taaperoarkeen? Lataa maksuton ravinto-opas alta 🤗
Lue myös:
❤Raskausajan ravinto ja liikunta
❤Raskausajan muutokset kehossa
❤Suomalaisten yleisimmät vitamiini- ja hivenainepuutokset
Hyvä kirjoitus, ehkä kannattas korjata kirjoitusvirheet, antaa huonon kuvan.
ReplyDeleteKiitos kommentista. Pahoittelut, jos äitiaivot eivät toimi niin terävästi 😆
ReplyDelete