Skip to main content

Tulehduksia sammuttava ruokavalio


Miten sammuttaa kehossa piilevä matala-asteinen tulehdus?

Vastaus tähän löytyy ruokavaliosta. Ruokavalion yhteyttä matala-asteiseen tulehduksiin on viime vuosina tutkittu yhä enemmän. Ruoka-aineet vaikuttavat tulehdusta välittäviin tekijöihin elimistössä. Ruoka-aineet voivat siis kiihdyttää elimistön tulehdustilaa tai hillitä tulehduksia. Erityisesti marjojen polyfenolit, täysjyväviljojen kuidut, kasvisten ja hedelmien antioksidantit ja vitamiinit sekä kalan rasvahapot hillitsevät kehon tulehdustilaa. Lisäksi jotkin maustekasvit ja vihreä tee hillitsevät tulehduksia. Tietenkin terve suoliston bakteerikanta ehkäisee myös tulehdustiloja. Suosi siis hapanmaitototteita sekä kuitupitoista ruokaa.
Myös ruoanvalmistustavat vaikuttavat tulehdustekijöiden syntyyn. Ruoka tulisikin valmistaa miedolla lämmöllä ja hyvin kuumuutta kestävillä rasvoilla kuten oliiviöljyllä.

Edellä mainittujen "keinojen" lisäksi tulehdusta ehkäisee tasaiseen verensokeriin tähtäävä syöminen ja painonhallinta. Jo pieni painonlasku ja erityisesti viskeraalisen rasvan väheneminen vyötäröltä hillitsee elimistön matala-asteista tulehdusta. Painonhallinnassa olennaista onkin kohtuullisen kokoiset ruoka-annokset useita kertoja päivässä. 

Myös marjoilla on tärkeä rooli tulehdustilojen sammuttamisessa. Lisäksi runsas ja säännöllinen marjojen käyttö laskee kolesteroli- ja verensokeriarvoja, vähentää aikuistyypin diabeteksen riskiä, alentaa silmänpainetta ja auttaa parantamaan rasvamaksaa.

Miksi marjat ovat niin terveellisiä?

Marjoissa on paljon bioaktiivisia yhdisteitä. Ne sisältävät kuitua, antioksidantteja, lignaania ja polyfenoleja (kuten flavonoideja ja tanniineja). Näin ollen marjat tarjoavat monipuolisen polyfenolicocktailin. 
Marjojen terveyttä edistävistä vaikutuksista yksi tärkeimmistä on niiden kyky vähentää oksidatiivista stressiä ja matala-asteista tulehdusta. Marjat siis laskevat aterianjälkeisestä verensokeritasoa, parantavat verisuonten endoteelitoimintaa ja edistävät terveen suolistomikrobiston syntyä.

Kuinka paljon marjoja tulisi syödä?

Marjoja suositellaan syötäväksi päivittäin. Useimmissa tutkimuksissa käyttömäärä on ollut noin 2 desilitraa mutta vähemmälläkin määrällä saavutetaan terveyshyötyjä. Jos haluaa laskea omaa kolesterolitasoa ruokavalion keinoin, on tärkeää syödä marjoja päivittäin noin 1-2desilitraa.

Jos vielä mietit, että olisiko minulla juuri nyt aikaa panostaa oman ruokavalion viilaukseen, niin vastaus on kyllä! Faktahan on se, että koskaan ei ole "oikeaa" hetkeä, jolloin olisi vain aikaa omalla itselle ja keskittyä vain yhteen asiaan. Tämän vuoksi kannattaa pyrkiä kohti terveempiä elintapoja juuri nyt.  Jos tarvitset apua, niin tsekkaa suositut verkkovalmennukseni täältä

Tässä vielä lyhyt esittely Yksilöllisestä ravintovalmennuksesta:

Tämä valmennus toteutuu etävalmennuksena. Tämän valmennuksen avulla asiakkaani ovat saavuttaneet erinomaisia tuloksia, sillä ruokavalio on räätälöity juuri asiakkaiden tarpeiden mukaisesti. Tässä valmennuksessa pidät ruokapäiväkirjaa ja kerrot tavoitteesi, joiden pohjalta laadin sinulle ruokavalion raamit ja kerron, mitä tulisi huomioida, jotta saisit kaikki välttämättömät vitamiini- ja hivenaineet sekä elintärkeiden rasvahappojen tarpeen tyydytettyä. Tähän valmennukseen sisältyy myös aktiivinen seuranta ja minun tuki viikottain. Tällä valmennuksella on helppo onnistua, olipa tavoitteenasi painonhallinta, herkkujen vähentäminen tai terveellisten ruokailutottumusten opetteleminen. Tilaa valmennus täältä.

Alla pari asiakkaan palautetta yksilöllisestä ravintovalmennuksesta:

"Valmennus oli juuri sellainen kuin ajattelin sen olevan eli hyvin laadukas. Yksilöllisen ravintovalmennuksen avulla olen saanut herkuttelun kuriin ja olen onnistunut syömään säännöllisesti. Oloni on nyt energisempi" -Liisa 50v. 
"Saavutin tavoitteeni eli säännöllisen ruokailurytmin ja tarpeeksi suurien ruokamäärien noudattamisen. Olen voinut hyvin" -Kerttu 20v. 
Iloa ja valoa viikonloppuusi!

💗Jennikatja

Tekstin lähteenä käytetty Pirjo Saarnion kirjaa Syö oikein, sammuta tulehdus.


Lue myös:Comments

Popular posts

I Quit Drinking Coffee and it Changed My Life

5 Effective Weight Loss Drinks

How to Stay Young and Healthy

My Healthy Morning Routines

Irti makeanhimosta -5 tehokasta vinkkiä