Jaksatko tehdä iltaisin ja viikonloppuisin muutakin kuin maata uupuneena sohvalla?
Virkistääkö lomailu vai meneekö se liiallisesta kuormituksesta toipumisessa?
Oletko miettinyt omaa palautumista ja sitä, miten juuri sinä palaudut työviikosta ja työpäivistä?
Itseäni on palautumiseen liittyvät seikat kiinnostanut viimeisen parin vuoden aikana. Olenkin opiskellut tähän teemaan liittyen lisää ja ajattelin julkaista täällä blogin puolella siihen liittyviä postauksia. Tässä hieman esimakua mitä onnistunut palautuminen tekee.
Onnistunut palautuminen on yhteydessä seuraaviin hyvinvoinnin osa-alueisiin:
- elinvoimaisuuden ja energisyyden tunne
- tyytyväisyys omaan elämään ja vapaa-aikaan
- enenmmän myönteisiä tunteita
- vähemmän kielteisiä tunteita
- myönteisempi mieliala
- vähäisemmät uupumisoireet ja pienempi riski työuupumukselle
(Lähde: Sonnentag ym 2017.)
"Onnistunut palautuminen edistää ihmisen hyvinvointia ja toimintakykyä. Palautumisen onnistuminen edellyttää irrottautumista työstä ja työssä kuluneiden voimavarojen täydentämistä. Fyysinen aktiivisuus ja itseä miellyttävien asioiden tekeminen edistävät loman hyvinvointivaikutuksia. Mitä kuormittuneempi työntekijä on, sitä pidempi irrottautuminen työstä on tarpeen. Koska loman hyvinvointia lisäävät vaikutukset haihtuvat nopeasti, on hyvä sijoitella lomia pitkin vuotta ja huolehtia palautumisesta myös arkena."
(Lähde: Duodecimin artikkeli)
Koska lomia on parhaassakin tapauksessa mahdollista viettää harvoin ja koska loman hyvinvointivaikutukset haihtuvat nopeasti, työntekijöiden on syytä huolehtia pitkin vuotta päivittäisestä palautumisestaan. Tämä edellyttää työajan noudattamista, kotona tehtävän työn välttämistä, säännöllistä riittävää lepoa sekä mieluisaa, vaihtelevaa ja virkistävää tekemistä työn vastapainoksi (Winwood ym. 2007). Vapaa-ajan viettotapojen lisäksi työolosuhteet vaikuttavat palautumisen onnistumiseen (Fritz ja Sonnentag 2006). Työn tauotuksesta ja työkuormituksen kohtuullisuudesta huolehtiminen tukevat päivittäistä palautumista. Terveys- ja hyvinvointivaikutusten lisäksi hyvin palautuneet työntekijät ovat työssään tyytyväisempiä, sitoutuneempia ja oma-aloitteisempia sekä oppivat paremmin uusia asioita (Sonnentag 2003).
Palautumiseen kannattaa oikeasti panostaa, koska se lisää hyvinvointia merkittävästi. Niin kuin edellisestä kävi ilmi, palautuminen ei ole pelkkää vapaa-ajan palautumista vaan myös työpäivän aikana siihen voi panostaa pienillä teoilla, koska se lisää kokonaispalautumista.
Jos tuntuu, että sinun palautuminen voisi olla parempaa, varaa maksuton konsultointi aika täältä, niin katsotaan kuinka voisin sinua auttaa.
💗 Jenni
Edellinen postaus: Voiko liikunnalla hoitaa masennusta
Lue myös:
💗Miten ravinto voi auttaa palautumisessa?
💗2kk synnytyksestä -näin olen palautunut
💗5 vinkkiä kuinka selvitä hyvinvoivana ruuhkavuosissa
Comments
Post a Comment