Miten olen "palautunut" synnytyksestä kun aikaa on kulunut kaksi kuukautta? Siitä ajattelin tämän viikon postauksessa kirjoittaa. Blogiani pidempään lukeneet tietävät etten kovin usein jaa henkilökohtaisia asioita vaan keskityn enemmän yleiseen hyvinvointiin ja ravintoon liittyviin asioihin. Kuitenkin halusin tuoda esille myös tämän puolen naisen elämästä. Usein tämän otsikon kaltaisissa postauksissa pääasiassa ovat ennen ja jälkeen kuvat melko paljaasta vartalosta mutta itse en koe, että minun olisi asiallista sellaisia jakaa. Miksi näin? Työskentelen edelleen opettajana (äitiysloman jälkeen siis) ja mielestäni sellaisten kuvien jakaminen ei ole sopivaa. Lisäksi en halua kuvien joutuvan vääriin käsiin.. Kolmas syy miksi en pidä ennen ja jälkeen kuvista on se, että se saattaa aiheuttaa turhia paineita muille samassa elämäntilanteessa oleville henkilöille. Jokainen synnytys ja raskaus on omanlaisensa, joten myös kehon palautuminen on yksilöllistä.
Mennään sitten itse aiheeseen.. Synnytyksestä palautumiseen vaikuttaa tietenkin raskausajan liikunta ja yleisesti kropan kunto ennen raskautta. Oma raskausaika sujui ensimmäiset 7 kuukautta todella hyvin mutta viimeisten kuukausien aikaan jouduin luopumaan liikkumisesta, joten se tietysti hidasti omaa palautumista. Lisää synnytyksestä voit lukea täältä.
Vaikka olin melko "rapakunnossa" synnyttämään lähtiessä, toipuminen leikkauksesta alkoi hyvin. Päätin jo silloin leikkaussalissa, että teen kaikkeni hyvän toipumisen eteen ja kuuntelen omaa kehoani tarkasti. Tämä kehon kuuuntelemisen olen oikeasti oppinut vasta viime vuosien aikana. Elin pitkään sillä mentaliteetilla, että kehittyäkseen on aina treenattava entistä kovempaa. Nykyään noudatan enemmänkin "less is more" periaatetta ja panostan treenien laatuun määrän sijasta.
Loppuraskauden aikana odotin todella paljon sitä päivää kun pääsisin taas tekemään ihan vain kävelylenkkejä. Aloitinkin hyvin pienet kävelylenkit jo heti palattuani kotiin. Sairaalassa yritin myös olla jalkojen päällä mahdollisimman paljon, sillä liikkeelle lähteminen on todella tärkeää sektion jälkeen. On kuitenkin löydettävä juuri se oikea annostus liikuntaa -liian paljon tai liian vähän hidastaa toipumista. Itse lisäsin matkaa muutamalla sadalla metrillä joka päivä.
2 vkoa ennen synnytystä
2 viikkoa synnytyksen jälkeen
6 viikkoa synnytyksen jälkeen
7 viikkoa synnytyksen jälkeen
Ennen raskautta
Nyt kun synnytyksestä on kulunut 2 kk, olen saanut lääkäriltä luvan alkaa hieman kuntoilla. Raskaudesta palautuessa on hyvä muistaa, että keholla kesti yli 9 kk venyä lopulliseen mittaansa, joten se ei millään voi palautua entiselleen yhden tai kahden kuukauden aikana. Lopullisesti keholla menee noin vuosi synnytyksestä palautumiseen. Ei kannata kiirehtiä vaan antaa itselle aikaa ja olla armollinen omaa kehoa kohtaan. Sinun kehosi on temppelisi. Se on antanut sinulle ihmeistä suuremman. Olisikin outoa ellei siitä jäisi kehoosi mitään jälkeä. Tämän lisäksi painonpudottamista ei tulisi kiirehtiä myöskään imetyksen onnistumisen vuoksi. Ylimääräinen raskausaikana kertynyt rasva on juurikin imetystä varten. Liian niukka kalorinen dieetti tyrehdyttää imetyksen ja liiallisen laihtumisen tuloksena kehosta irronnut rasva irroittaa samalla "myrkkyjä" äidinmaitoon..Yksinkertaistettuna kaikki haitalliset myrkyt kuten elohopea ja lisäaineet kertyvät juuri rasvakudokseen ja laihtuessa nämä lähtevät kehosta liikkeelle imeytyen myös äidinmaitoon.
Kiloista puhuttassa, viikko synnytyksen jälkeen raskauskiloja minulla oli jäljellä enää 2. Nämä kaksi kiloa ovatkin jääneet tähän hetkiseen kehooni. Tämä on minusta erittäin hyvä, sillä tarvitsen hieman ylimääräistä, jotta pystyn imettämään lastani. Minkä ansiosta olen palautunut näin hyvin? Olen syönyt Arjen terveellinen ruokavalio ravintovalmennuksen oppien mukaisesti, ulkoillut joka päivä pienien kävelylenkkien muodossa ja huolehtinut lepohetkistä. Monesti aliarvioidaan lepohetkiä, sillä kotonahan riittää aina hommia, mutta itse valitsin pienen pötköttelyn ja pitkät aamu-unet vauvan kanssa kuin sen, että olisin sännännyt siivoamaan kotia.
Tällä postauksella halusin osoittaa, että ei kannata kiirehtiä asioissa vaan keskittyä huolehtimaan itsestä kokonaisvaltaisesti. Jos joskus väsyttää,on ok ottaa päiväunet vauvan kanssa, sen sijaan, että lähtisi vaunulenkille ulos.
Until next time,
❤ Jennikatja
Edellinen postaus: Mikä suolistoamme vaivaa?
Lue myös:
❤Oletko sinäkin riippuvainen sokerista?
Olisi ilo, jos tapaisimme myös Instagramissa @jennikatjawellness
Olisi ilo, jos tapaisimme myös Instagramissa @jennikatjawellness
Comments
Post a Comment