Lihan käyttö kuluttaa paljon luonnonvaroja verrattuna kasvisruokaan. Sanotaankin, että lihatuotteilla on suurempi hiilijalanjälki kuin vastaavasti kasvituotteilla. Tämä johtuu jo alkutuotantoon liittyvistä seikoista. Ensinnäkin lihaa varten tarvitaan paljon maatalousmaata, jotta eläimet saavat ravintoa esimerkiksi soijasta ja maissista. Lisäksi suurin osa ympäristökuormituksesta (esimerkiksi kasvihuonekaasut) syntyvät alkutuotannossa. Tämä sisältää rehun tuotannon ja eläimen alkukasvatuksen. Maatalous ja erityisesti lihan kasvatus kuluttaa paljon vettä. Lihankulutuksen kasvaminen on ongelmallista joka paikassa ja erityisesti sademetsä alueilla, jossa lihakarjan laidunmaiden tieltä ja eläimille tarjottavan rehun tieltä raivataan paljon arvokasta sademetsää.
Näin ollen lihan määrän vähentäminen ja sen korvaaminen esimerkiksi kasvisvaihtoehdoilla, kuten pavuilla, juureksilla, kasvisproteiinilla (härkis, nyhtökaura) on ympäristölle hyvä teko. Jo pienetkin määrät lihankäytön vähentämisessä auttaa ympäristöä. Nykyään on tehty paljon tarkkoja laskelmia siitä, kuinka oma hiilijalanjälki vähenee, kun henkilö pienentää omaa lihankulutustaan.
Kasvisten suosiminen lihan tilalla on siis ympäristölle parempi vaihtoehto. Kasvisten käyttö on vielä ympäristöystävällisempää, jos suositaan paikallisia ja lähellä tuotettuja kasviksia ja vihanneksia, jolloin liikenteestä ja kuljetuksesta aiheutuneet ympäristöhaitat voidaan minimoida. Esimerkiksi kesällä suositaan suomalaisia vihanneksia ja kasviksia. Talvella suositaan satokausi-ajattelua ja syödään sitä, mitä on lähellä pystytty tuottamaan. Eksoottisia lajikkeita, kuten papaijaa ja pomegranaattia tulisi välttää, sillä niillä on pitkät kuljetusmatkat takana. Parempi vaihtoehto on suosia lähempänä kasvatettuja tuotteita, kuten Euroopassa kypsyneitä omenoita tai appelsiineja. Tietenkin kasvisten viljelykin kuluttaa maaperää ja kuormittaa ympäristöä, mutta jos viljelemme vaihdellen eri lajikkeita, ympäristön kuormitus vähenee torjunta-aineiden määrän vähentämisen ansiosta. Myös luomuviljelyn suosiminen kuormittaa vähemmän ympäristöä.
Kolmas asia, jolla ympäristön kuormittumista voidaan pienentää on kiinnittää huomiota omaan hävikkiruokaan ja minimoida se. Ruoan heittäminen roskiin on todella kallista kukkarolle ja ympäristölle. Suomalainen heittää ruokaa roskiin reilun sadan euron edestä vuoden aikana. Ruokahävikkiä tulisi hyödyntää mahdollisimman pitkälle ja opettaa lapsetkin ottamaan ruokaa vain sen verran kuin sitä jaksavat syödä. Ruokaa tulisi kohdella arvokkaana luonnonvarana.
Itse syön myös lihaa, sillä koen, että se täydentää hyvin terveellistä ruokavaliota. Yritän pyrkiä ravitsemussuosituksiin, joiden mukaan punaista lihaa tulisi syödä enintään 500g viikossa. Saattaisit yllättyä, miten helposti tämä luku ylittyy.
5kpl lihapullia
kämmenen kokoinen pihvi
annos lihasuikaleita
7 siivua lihaleikkeleitä
500g lihatuotetta viikossa syntyy esimerkiksi
5kpl lihapullia
kämmenen kokoinen pihvi
annos lihasuikaleita
7 siivua lihaleikkeleitä
Vaikka ruokavaliooni kuuluvat lihatuotteet, haluan rajoittaa punaisen lihan syöntiä terveydellisten syiden vuoksi, koska runsas punaisen lihan käyttö on yhteydessä esimerkiksi paksusuolensyöpään sekä korkeaan kolesteroliin. Kuitenkin uskon, että myös lihalla on paikka ruokavaliossa jo senkin vuoksi, että lihasta saamme helposti imeytyvää rautaa.
Meistä jokainen hyötyisi, jos lisäisi omaan ruokailuunsa lisää kasvisruokia, sillä niiden terveysvaikutuksista on päästy yksimielisyyteen kaikissa tutkimuksissa: kasvisten syöminen lisää terveyttä kaikissa ruokavalioissa. Lihansyöntiin pätee samaa sääntö kuin myös muuhun ravitsemukseen, kohtuus kaikessa.
Meistä jokainen hyötyisi, jos lisäisi omaan ruokailuunsa lisää kasvisruokia, sillä niiden terveysvaikutuksista on päästy yksimielisyyteen kaikissa tutkimuksissa: kasvisten syöminen lisää terveyttä kaikissa ruokavalioissa. Lihansyöntiin pätee samaa sääntö kuin myös muuhun ravitsemukseen, kohtuus kaikessa.
Mitä ajatuksia lihansyönti sinussa herättää?
💗 Jenni
Edellinen postaus:2 kuukautta synnytyksestä - näin olen palautunut
Alta voit ladata maksuttoman reseptioppaan kahdelle viikolle.
Klikkaa vain kuvaa ja saat oppaan sähköpostiisi.
Lue myös:
Comments
Post a Comment