Palautuminen on paljon otsikoissa tällä hetkellä ja syystäkin. Työelämän kuormitus on kovaa ja itsestä huolehtiminen meinaa monilla unohtua arjen touhuissa. Itsekin olen viime vuosina joutunut kiinnittämään entistä enemmän huomiota omaan palautumiseen. Pikkulapsiarjessa elämä on välillä tasapainoilua levon ja aktiivisen toiminnan välillä. Varsinkin silloin, kun yöt ovat katkonaisia. Mielestäni tällä hetkellä oma palautuminen on todella hyvällä mallilla. Tästäpä siis aihe tämän päivän postaukseen.
Millä keinoilla olen lisännyt omaa palautumistani?
1. Hyvä palautuminen lähtee jo päivän aikana käyntiin, jos pitää kiinni siitä, että pystyy päivän aikana pitämään taukoja ja rauhoittamaan omaa menoaan. Aina tämä ei onnistu, mutta iloitsen niistä päivistä, kun tämä tapahtuu.
2. Toinen asia on se, että varaan riittävästä rauhoittumisaikaa illalla. Näin ollen saan laskettua kierroksia hyvissä ajoin. Tämä tarkoittaa sitä, että siirryn tekemisen tilasta olemisen tilaan. Varaan aikaa kotona olemiselle ja en siivoa enää ilta seitsemän jälkeen. Olisi hyvin helppoa käyttää parikin tuntia paikkojen järjestelemiseen, mutta sen jälkeen on vaikea rauhoittua unille.
3. En tee töitä illalla. Toisinaan olen tehnyt valmennustöitä iltaisin ja se on ollut virhe palauttavan unen kannalta. Kun tekee töitä "myöhään", aivot jäävät työtilaan, josta on vaikea enää irrottautua. Jos siis teen töitä ennen nukkumaanmenoa, nukun koiran unta koko yön. Ei jatkoon.
4. Päivän aikainen ulkoilu. Yritän ulkoilla mahdollisimman paljon, sillä se ramasee ja lisää syvän unen määrää. Tämä toimii lapsilla niin miksei myös meillä aikuisilla. Mielestäni aikuiset ulkoilevat liian vähän.
5. Laitan puhelimeni lentotilaan viimeistään kahdeksalta illalla. Toinen asia, joka pilaa yöuneni varmasti on puhelimen näprääminen illalla. Puhelin siis pois ja kirja käteen 😃
6. Rutiinit. Tässäkin asiassa omat hyvät rutiinit luovat turvaa ja rauhoittavat hyvään uneen. Mieti mitä hyviä rutiineja voisit itsellesi luoda?
6. Yksittäisillä toimenpiteillä pystyy myös optimoimaan omaa vireystilaa. Näistä voisin mainita yin joogan ja kahvin juonnin vähentämisen. Yin jooga rentouttaa ja palauttaa. Tämän huomaan heti unen laadussa. Näiden lisäksi kylmässä vedessä uiminen nopeuttaa palautumista. Tästä saa myös muita terveyttä edistäviä asioita 😃
7. Riittävä ja terveellinen ravinto.
Uni on tärkeää, mutta niin on myös se, mitä päivän aikana syöt. Sokeriset ja rasvaiset herkut saavat ylikierroksille ja aiheuttavat vatsavaivoja. Pyrin siis näitä välttämään. Oikeanlaisella ravinnolla pystyt hieman paikkailemaan univajetta ja ennen kaikkea palautumaan liikuntasuorituksista.
8. Viimeiseksi, kaikista tärkeintä on löytää tasapaino levon, työn, liikkumisen ja oikean ravinnon suhteen. Palautuminen ja oikeanlaisen vireystilan saavuttaminen koostuu hyvinkin yksinkertaisista asioista. Mitä enemmän ikää kertyy, sitä tärkeämpää on kiinnittää huomiota omaan palautumiseen. 35-vuotiaalla palautumiseen samasta liikuntasuorituksesta kuin 18-vuotiaalla menee aikaa puolet enemmän. Esimerkiksi 10km juoksulenkistä 18-vuotias voisi palautua 24 tunnissa kun taas 35-vuotias palautuisi vasta 36 tunnin jälkeen. Tämä on merkittävä ero!
💗 Jenni
Edellinen postaus: 7 vinkkiä tehokkaaseen painonhallintaan
Lue myös:
💗 Miten ravinto voi auttaa palautumisessa
💗 2kk synnytyksestä -näin olen palautunut
💗 Kuinka laskea kierroksia kiireisen päivän jälkeen
💗 Kuinka pudottaa viimeiset 5 kiloa
Comments
Post a Comment