Skip to main content

Raskausajan muutokset kehossa

Minkälaisia muutoksia raskaus on tuonut kehooni? Ajattelin kirjoittaa siitä nyt..

Ensiksi täytyy myöntää, että ensimmäisen raskauden (kahdeksan vuotta sitten) tuomat muutokset kehossa oli aika suuri yllätys. Alkuraskauden pahoinvointi ja väsymys olivat jotain sanoinkuvaamatonta. En tiennyt, että ihminen voi olla niin väsynyt, vaikka nukkuu yöllä 12 tuntia... Siitä selvittyäni toinen kolmannes oli oikein mukavaa aikaa: olo tuntui "normaalilta" ja ruoka maistui paremmin. Lisäksi tunsin itseni hyvin energiseksi. Olin tällöin myös pitkällä kesälomalla, joten minulla oli hyvin aikaa levätä. Niinhän sitä sanotaan, että toinen kolmannes on yleensä parhainta aikaa raskaudessa.

Kolmas kolmannes olikin sitten melko raskasta aikaa. Elokuussa aloitin työt ja se tuntui heti. Lisäksi minua vaivasivat suonikohjut, yöheräily, selkäkivut ja vatsani oli niin suuri, etten pystynyt kunnolla toimimaan. Tunsin itseni melko kömpelöksi. Loppua kohden hieman helpotti, kun jäin äitiyslomalle mutta vauvan odotus tuntui todella pitkältä. Olin päivät yksin kotona miehen ollessa töissä. Siksi päätinkin ottaa vielä yhden englannin kielen kurssin yliopistosta. Tämä oli hyvä ratkaisu ja sain mielekästä puuhaa odottamisen sijaan. Loppua kohden turhautuminen kasvoi, sillä raskauteni meni yliaikaiseksi kahdella viikolla. Tässä vaiheessa olo oli melko tukala ja odotin aika, jolloin saisin kehoni vain omaan käyttööni.

Tämä toinen raskaus on eronnut edellisestä siten, että olen pystynyt urheilemaan ja liikkumaan paremmin ja välillä olen jopa "unohtanut" olevani raskaana. Toki alku oli ehkä hieman pahempi kuin edellisessä raskaudessa, sillä pahoinvointi oli ympärivuorokautista ja väsymys oli myös suurempaa. Tähän vaikutti se, että arjen pyörittäminen on erilaista kun sinulla jo on yksi lapsi.. Kovan väsymyksen vuoksi meninkin joka ilta nukkumaan noin seitsemän aikaan. Esikoiseni ihmetteli miksi makasin niin paljon sohvalla ja miksi menin niin aikaisin nukkumaan.. Onneksi tätä kesti vain 12 viikkoa..  Toinen asia, jolla kehoni reagoi eri tavalla tähän raskauteen oli närästys. Tämä on ollut ikävä vaiva ja on jatkunut koko raskauden ajan. Alkuun tähän ei auttanut juuri mikään mutta nyt vaiva on vähän helpottunut. Kahvi, kaalit ja suklaa (jopa raakasuklaa) pahentavat närästystä. Harmikseni juuri nuo ovat herkkuani tällä hetkellä 😀

Uskon, että tämä raskaus on ollut helpompi juuri elintapojeni vuoksi. Vaikka senhän kuuluisi olla päinvastoin kun kehoni on vanhempi ja väsyneempi 😀 Kuitenkin omilla elintavoilla pystyy niin paljon vaikuttamaan asioihin. Tässä raskaudessa olen siis syönyt terveellisemmin, liikkunut enemmän mutta myös ottanut lepotaukoja niitä tarvitessani eli siis kuunnellut kehoani enemmän kuin aiemmin. Jos sinua kiinnostaa, millaista ruokaa olen syönyt, niin olen noudattanut Arjen terveellistä ruokavaliota. Tämä on siis yksi suosituimmista verkkovalmennuksestani, jossa opetellaan tekemään terveellisiä arjen ruokavalintoja. Lisäksi tässä kartetaan valkoista sokeria ja vehnäjauhotuotteita sekä prosessoituja ruokia. Resepteissä löytyy sokerittomia ja lisäaineettomia herkkuja, jotka sopivat hyvin raskaana olevalle.Nyt ollessani 31. viikolla olossani on tapahtunut muutoksia, sillä olen saanut riusakseni liitoskivut. Jokainen, joka on kokenut niitä ymmärtää kivun luonteen. Sitä on muuten hankala selittää.. Liitoskivut vaivaavat myös yöllä, joten uneni laatu on huonompaa kuin ennen. Ne, jotka ovat lukeneet blogiani pidempään tietävät, että rakastan unta ja priorisoin riittävän unen saannin päivittäin, koska sen seurauksena olen hyvin energinen ja saan paljon aikaan joka päivä.. Jotenka olen nyt vähän ihmeissäni tämän väsymyksen kanssa, koska en ole tottunut tähän olotilaan.. Unesta olen aiemmin kirjoittanut tässä postauksessa. Mutta olen oppinut hyväksymään heikentyneen unenlaadun ja yritän selvitä näillä korteilla. Voivottelemisen sijaan olen yrittänyt levätä enemmän, juoda vähemmän kofeiinia ja palautua päivän aikana tekemällä mielekkäitä ja kevyitä asioita työpäivän jälkeen.

Lue lisää aiempi postaukseni aiheesta:
Raskausajan ravinto- ja liikuntasuositukset

Loppuun vielä vinkki. Jos olet jo synnyttänyt ja kaipaat apua ja inspiraatiota terveelliseen syömiseen sekä voimia pikkulapsi arjen pyörittämiseen, suosittelen tutustumaan uuteen Mom's Comeback verkkovalmennukseen (14,90€).  Valmennus on erittäin hyvä paketti, sillä se sisältää terveellisen ruokavalion vaihtoehtoineen sekä treeniohjelman (sisältää myös kehonpainoharjoitteluvideon). Tämän valmennuksen avulla laitat siis sekä ruokavalion että liikkumisen oikeille raiteille ja matka kohti omaa hyvinvointia voi alkaa! Suunnittelin tämän ruokavalion juuri äideille, koska hyvinvoiva äiti on parempi äiti! Hyvinvointihan lähtee hyvistä yöunista, laadukkaasta ravinnosta ja liikkumisesta. Alta olevasta linkistä voit lukea valmennuksesta lisää.

💗Jennikatja

Edellinen postaus:Mom's comeback

Olisi ilo, jos tapaisimme myös Instagramissa @jennikatja

Lue myös:

Comments

Popular posts

I Quit Drinking Coffee and it Changed My Life

5 Effective Weight Loss Drinks

How to Stay Young and Healthy

My Healthy Morning Routines

Irti makeanhimosta -5 tehokasta vinkkiä