Skip to main content

Raskausajan liikunta ja ravinto

Miten ruokavalioni tai treenini ovat muuttuneet raskauden myötä? Tässä postauksessa ajattelin kertoa teille mietteitäni raskausajan ruokavaliosta ja liikunnasta.

Kuten monet tietävät, tämä on toinen raskauteni. Elin hieman eri tavalla ensimmäisen raskauden aikana (8 vuotta sitten) kuin nykyään. Tällä tarkoitan lähinnä ravitsemuspuolta. Olen aina ollut kiinnostunut terveellisistä elintavoista ja ravinnosta mutta aloin syömään "paremmin" vasta saatuani poikani. Syitä tähän on monia, kuten koin olevani todella väsynyt poikani nukkuessa huonosti yöstä toiseen ja siksi en "jaksanut" kiinnittää huomiota ruokavaliooni sen kummemmin. En siis syönyt mitenkään huonosti roskaruokaa tai vastaavaa mutta sokerisia herkkuja kului melkein päivittäin. Lopulta, löydettyäni aikaa lukemiselle, aloin tutkia sokeririippuvuutta ja terveellistä ruokavaliota tarkemmin. Näin ollen tein pieniä muutoksia ruokavaliooni ja huomasin eron olossani jo muutamassa viikossa. Täältä voit lukea sokeri aiheisen postaukseni.


Uinti päivittäin on helpottanut suonenvetoja ja virkistänyt väsyneitä jalkoja.

Raskaana ollessa maistuvat terveelliset ja kevyet välipalat.

Itse puristettu appelsiinimehu on parasta herkkua raskaana ollessa! Join tätä kolme ensimmäistä kuukautta joka aamu pahaan olooni.

Olen siis jatkanut tällaista terveellisempää, pääasiassa sokeritonta, maidotonta ja gluteenitonta ruokavaliota siitä lähtien. Sanon pääasiassa, koska välillä herkuttelen ihan normaaleilla sokeriherkuilla. Noudatan gluteenitonta ja maidotonta ruokavaliota, koska mahani ei kestä gluteeniviljoja tai suuria määriä maitotuotteita.

Palatakseni otsikkoon niin suosittelen raskausajan ruokavalioksi Arjen terveellistä ruokavaliota. Nyt kampanjahintaan 14,90 €. Tässä valmennuksessa syödään terveellistä kotiruokaa huomioiden raskausaikana vältettävät ruoat. Lue lisää täältä. Arjen terveellinen ruokavalio sisältää myös terveellisimpiä vaihtoehtoja herkutteluun ilman valkoista sokeria tai vehnäjaihoja. Valmennuksen ruokavaliossa suositaan hyviä, pehmeitä rasvoja, kasviksia, laadukkaita proteiininlähteitä ja hedelmiä sekä marjoja. Myös gluteenittomat viljat ja tarvittaessa ruis kuuluu ruokavalioon.
Raskausaikana kannattaa syödä paljon vihanneksia, marjoja ja hedelmiä, joista saa tärkeitä ravintoaineita, kuten folaattia. Folaatin ja raudan tarve kasvaa raskauden aikana. Lue lisää täältä.

Yksi huomio, minkä tein alkuraskauden aikana oli, että kannattaa syödä enemmän hiilihydraattipitoista ruokaa niin pahoinvointi saattaa helpottua. Lisäksi kannattaa välttää kofeiinia. Kofeiini voi olla haitallista sikiölle ja saattaa närästää. Itselläni oli niin kova pahoinvointi, että jo pelkkä kahvin haju sai minut voimaan pahoin.

Mitä treeneihin tulee raskausaikana niin paras neuvoni on, että kuuntele kehoasi. Itse olen pystynyt urheilemaan enemmän tämän raskauden aikana johtuen varmaan siitä, että olin fyysisesti paremmassa kunnossa ennen raskautta. Harrastin siis säännöllisesti jalkapalloa, juoksua ja kuntosalilla käymistä, joten kuntoni oli erittäin hyvä. Lue lisää täältä raskausajan liikuntasuosituksista. Nyt kun olen puolessa väissä raskauttani, olen keventänyt treenejäni ja harjoittelen seuraavia  lajeja:pyöräilyä, kävelyä, joogaa ja teen lihaskuntoa kaksi kertaa viikossa joko salilla tai ulkona hyödyntäen kahvakuulia, kuminauhoja ja oman kehon painoa. Minulle on hyvin tärkeää sisällyttää treeniä myös raskausaikana. On totta, että kaipaan rankempia HIIT treenejä mutta tiedän, että en niihin enää kykene. Vauvan hyvinvointi on minulle kaikki kaikessa 💗

Reissussa ollessamme huomasin kuitenkin, että vaikka olen vielä melko hyvässä kunnossa, niin väsyn helpommin kun kävelemme pitkiä matkoja kaupungilla. Onkin tärkeää huolehtia  riittävästä levosta raskausaikana ja kuunnella kehoa. Säännöllinen syöminen ja pienet lepohetket tekevät hyvää. Olenkin oppinut olemaan armollinen itselleni. Keho tekee paljon työtä, kun se kasvattaa pientä ihmettä ❤

💗Jennikatja

Olisi ilo, jos tapaisimme myös Instagramissa @jennikatja

Lue myös:Comments

 1. Mä oon liikkunut kunnolla viimeksi ehkä lokakuussa. Sitten tulin raskaaksi ja koko ajan on ollut jotain. Onneksi oli vaihe jolloin pystyin joogaamaan ihan mukavastikin, mutta nyt on taas liikunnat pannassa lääkärin lepomääräyksen vuoksi. Ylävartaloa availen päivittäin, ei muuta. Odotan kyllä jo kovasti niitä aikoja kun pääsee taas liikkumaan ❤️

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voih, kuulostaa ikävältä. Onko pienet kävelytkin kielletty? Liikunta on itselleni niin suuri henkireikä, että pahin pelkoni olisi juuri totaalinen liikuntakielto. Voimia sinulle ❤

   Delete
 2. Mitä enemmän olen levossa sen parempi on olokin, mutta en ole onneksi vuodelepoon määrätty. Kävin just koiran kanssa lähipuistikossa 5 min käppäilyn. Lepäsin ennen ja nyt jälkeen, niin olo ok �� Mut kyl tää on aika maksimi. Kiitos paljon! Kyllähän tää vähän koville ottaa, itsekin tottunut joka päivä liikkumaan.

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts

I Quit Drinking Coffee and it Changed My Life

5 Effective Weight Loss Drinks

How to Stay Young and Healthy

My Healthy Morning Routines

Irti makeanhimosta -5 tehokasta vinkkiä