Skip to main content

Miten valmennukseni eroavat julkkisten valmennuksista?

hedelmälautanen

Tänä päivänä instagram ja facebook on täynnä erilaisten julkkisten tarjoamia hyvinvointivalmennuksia. Toisaalta on hyvä, että hyväkuntoinen ja fitti julkkis saa tavikset liikkumaan ja huolehtimaan itsestään mutta olen usein miettinyt, että mihin julkkisten "ammattitaito" perustuu? Valitettavan usein vain omaan kokemukseen "puhtaasta" ravinnosta. Itse en uskaltaisi valmentaa ketään ellei minulla olisi tieteellistä tutkimustietoa ja sopivaa koulutusta tukenani. Ruoka-asioissa neuvottaessa niin moni asia voi mennä pieleen...  Esimerkiksi yhtä kolmen viikon valmennusta markkinoitiin, että se sopii myös imettäville äidille. Kuitenkin ruokavalion ruoka-ainekset olivat aika kapeat: aamupala, lounas, välipala ja illallinen koostuivat kaksi viikkoa samoista aineksista. Imettävä äiti tarvitsee monipuolista ja vaihtelevaa ravintoa, jotta varmistettaisiin kaikkien ravintoaineiden saatavuus. Esimerkiksi maitotaloustuotteita tai vastaavia korvaavia tuotteita ei ollut ruokavaliossa ollenkaan. Imettävä äiti tarvitsee ainakin 1000 mg kalsiumia päivässä. Lisäksi valmennuksen kolmannella viikolla "kiristettiin" tahtia ja näin kaloreita rajoitettiin lisää. Imettävän äidinhän ei tulisi rajoittaa kaloreita tarpeettomasti, jotta maidontuonti ei hiipuisi. Liian nopea laihtuminen imetyksen yhteydessä on haitallista, sillä kehon rasvavarastojen purkautuessa kehon verenkiertoon "pääsee" rasvoihin imeytyneitä haitallisia "myrkkyjä" ja kuona-aineita. Nämä päätyvät myös sitten osaksi äidinmaitoon.

Toiseksi tulisi lähteä liikkeelle siitä ajatuksesta, että me kaikki olemme yksilöitä, joten se erityisruokavalio, joka sopii esimerkiksi tavoitteelliselle treenaajalle, ei välttämättä sovi liikuntaa harrastamattomalle toimistotyöläiselle. Joidenkin julkkisten valmennukset pohjautuvat pääasiassa heidän omaan ruokavalioon. Näin ollen se ei välttämättä sovi juuri sinun elämäntilanteeseen. Yhdestä asiasta ruokavaliossa voi kuitenkin olla yksimielinen: kasvikset tekevät hyvää kaikille. Lisäämällä kasviksia ruokavalioon saat dieetistä kuin dieetistä terveellisemmän.

Miten valmennukseni sitten eroaa julkkisten valmennnuksista? Ostin muutaman valmennuksen ja tällaisia eroja havaitsin:


1. Minun valmennukseni perustuvat pääosin yleisiin ravitsemussuosituksiin ja ovat siten erittäin turvallisia. Yleisten ravitsemussuositusten ja lautasmallien ongelma ei ole se, että ihmiset eivät näitä tietäisi vaan ongelmaksi muodostuu se, että näitä ei noudateta. Erään tutkimuksen mukaan vain 15-20% suomalaisista syö näiden yleisesti hyväksi havaittujen ohjeiden mukaan.

2. Valmennukseni eivät ole ihmedieettejä vaan niissä opetellaan terveellisiä elämäntapoja. Siksi tuloksetkin ovat pysyvämpiä. Näin ollen valmennukseni sopivat ihan kaikille.

3. Rasvojen lähteenä suosin pehmeitä, hyviä rasvoja kuten kylmäpuristettua oliiviöljyä, rypsiöljyä ja pellavansiemenöljyä. Sen sijaan en suosittele monien julkkisten suosimaa kookosöljyä päivittäiseen käyttöön. Miksi? Koska se sisältää vain kovaa rasvaa ja suomalaiset saavat kovaa rasvaa muutenkin liikaa. Lue lisää rasvoista täältä: Mitä leivän päälle tulisi laittaa: margariinia vai voita? Sen sijaan sokerittomissa ja hieman terveellisimmissä leivonnaisten teossa kookosöljyä voi käyttää. Kurkkaa täältä raakasuklaan resepti.

4. Joidenkin julkkisten dieeteissä ohjeena oli, että suola sai käyttää niin paljon kuin haluaa. Tätä en itse suosittele, sillä liika suolansaanti on yhteydessä moniin sairauksiin. Suolan saantisuositus päivässä on 5g ja suomalaiset saavat muutenkin liikaa suolaa ravinnostaan: naiset n. 7g ja miehet 9g.

5. Joissakin valmennuksissa suosittiin välipalaksi vain riisi-/maissikakkuja. Itse suosin täysjyväruisleipää tai 100% kauraleipää. Miksi? Näistä saa huomattavasti enemmän kuituja, joilla on terveydelle todettuja hyödyllisiä vaikutuksia. Maissikakuissahan ei ole kuituja juuri ollenkaan..

6. Minun valmennuksissani ei hifistellä vaan keskitytään enemmänkin kokonaisuuksiin. Hifistelyllä tarkoitan lisäravinteiden, erilaisten jauhojen ja yksittäisten ruoka-aineiden suosimista tai ylisuurta korostamista. Kokonaiskuvan hahmottamisen avulla päästään asian ytimeen ja siihen, mikä ravinnossa on ollut pielessä. Suurimmalla osalla asiakkaistani ongelmana on ollut säännöllisen ateriarytmin noudattaminen. Keskittymällä muuttamaan muutama huonompi ruokailutottumus ja lisäämällä pari parempaa valintaa päästään yleensä parhaimpiin tuloksiin.

Tätä listaa voisi jatkaa vielä lisää, mutta tässä tuli tärkeimmät pointit.
Jos kiinnostuit verkkovalmennuksistani, löydät ne täältä. Koska haluan auttaa Sinua voimaan paremmin, olen laittanut kaikki verkkovalmennukset kampanjahintaan 19,90 €. Käyhän kurkkaamassa 😊

💗 Jennikatja

Edellinen postaus:Herkuttelijan ruokavalio

Lue myös:

💗10 vinkkiä turvotuksen vähentämiseen
💗Oletko sinäkin riippuvainen sokerista?
💗Why New Year`s Resolutions Won`t Work?

Comments

Popular posts

I Quit Drinking Coffee and it Changed My Life

5 Effective Weight Loss Drinks

How to Stay Young and Healthy

My Healthy Morning Routines

Irti makeanhimosta -5 tehokasta vinkkiä