Skip to main content

Aiheuttaako elänproteiini syöpää?

Hiihtoloman aikana katsoin Netflixistä muutaman ravintoaiheisen dokumentin. Yksi niistä oli Forks Over Knives.

Forks over knives dokumentti on muutaman henkilön tarina siitä, miten he pystyvät laihtumaan ja parantamaan terveyttään ruokavalion avulla. Heidän ruokavalionsa on lähinnä kasvispainoitteinen, jossa eläinproteiinin määrä on rajattu. Dokumentissa on paljon tieteellisiä faktoja, joita jakavat alansa johtavat asiantuntijat Tohtori T. Colin Campbell ja Caldwell Esselstyn.


Dokumentin pääsanomaksi voisi sanoa seuraavaa "kasvispainotteinen ruokavalio on avain optimaaliseen terveyteen". Dokumentissa esitellään monia tieteellisiä tutkimuksia, jotka puoltavat kasvispainotteista ruokavaliota.


Dokumentti sai ainakin minut pohtimaan eläinperäisen proteiinin käyttöä ja siksi halusinkin lukea aiheesta lisätutkimuksia. Päädyinkin ostamaan Tohtori Campbellin China Study -kirjan, jossa hän esittelee uransa aikana tekemiään omia tutkimustuloksia. Kirja on hyvin vaikuttava jo kooltaan ja antoi paljon ajattelemisen aihetta. Tein kuitenkin muutaman huomion lukiessani kirjaa ja yksi näistä oli se, että kirjan tutkimusmenetelminä oli käytetty paljon rotta ja hiiri-kokeita. Erityisesti näitä oli käytetty tutkittaessa eläinproteiinin käytön yhteyttä syöpään. Omissa yliopisto-opinnoissani on korostettu sitä, että eläinkokeilla tehdyt tutkimukset ovat "huonoimmasta" päästä olevia tutkimuksia, jos verrataan niitä systemaattisiin katsauksiin, jossa käydään läpi aiheesta koko kirjallisuusnäyttö tai eteneviin kohorttitutkimuksiin, jossa eri ihmisiä seurataan liittyen tietyn ruoka-aineen käyttämiseen. Hiirikokeita ei monet tutkijat ota enää vakavasti, koska hiirihän on eri asia kuin ihminen. Ihmiskeho ei reagoi lääkeaineisiin ja ruokiin samalla tavalla kuin hiiri.

Tällaisten dokumenttien katsomisessa on hyvä olla kriittinen ja yrittää katsoa kokonaiskuvaa. Mikään yksittäinen ruoka-aines ei vaikuta yksin ruokavaliossa vaan ihmisen terveys riippuu siitä, mitä hän kokonaisuudessaan syö. Yleisesti voisi sanoa, että jos jokin taho suosittelee vähentämään eläinperäistä prosessoitua ruokaa ja samalla lisäämään kasvisten käyttöä, hän on oikeilla jäljillä. Mutta kuten tutkimuksen luonteeseen kuuluu, aina tulee uusia tutkimuksia, jotka voivat kumota edellisten tutkimuksien väitteitä. Jäämme siis mielenkiinnolla odottamaan 😀

💗 Jennikatja


Lue lisää:


Comments

Popular posts

I Quit Drinking Coffee and it Changed My Life

5 Effective Weight Loss Drinks

How to Stay Young and Healthy

My Healthy Morning Routines

Irti makeanhimosta -5 tehokasta vinkkiä