Esi- ja vaihdevuodet eivät ole vain fyysinen muutos – ne ovat myös henkinen siirtymä, jossa naisen hyvinvointi voi horjua monella tasolla. Unettomuus, kuumat aallot, yöhikoilu ja väsymys ovat tuttuja haasteita monelle naiselle 40 ikävuoden jälkeen. Mitä muita oireita on havaittu? Lue lisää täältä.
Mutta entä jos näihin oireisiin olisi tarjolla lempeitä, luonnollisia ja tehokkaita keinoja? Jooga, meditaatio ja liikunta eivät ole vain trendisanoja – tutkimukset osoittavat, että ne voivat todella parantaa elämänlaatua ja työkykyä esi- ja vaihdevuosien aikana.
Jooga ja meditaatio – rauhaa keholle ja mielelle
Tutkimus São Paulosta (Portella ym., 2020) toi esiin Raja-joogan voiman. Raja-jooga yhdistää hengityksen, meditaation ja rentoutumisen – ja sen vaikutukset olivat merkittäviä: työssäkäyvät 40–55-vuotiaat naiset, jotka harjoittivat Raja-jooga-meditaatiota yhdistettynä unihygieniaan, kokivat unettomuuden helpottuvan selvästi enemmän kuin pelkkään unihygieniaan panostanut ryhmä. Meditaatio ei vain auta nukkumaan – se voi myös lievittää vaihdevuosioireita kokonaisvaltaisesti.
Liike on lääke – erityisesti keski-iässä
Liikunta on monelle itsestäänselvä hyvinvoinnin lähde, mutta vaihdevuosien aikaan sen merkitys korostuu entisestään. Rutanen (2017) osoitti tutkimuksessaan, että säännöllinen, ohjattu liikunta – neljä kertaa viikossa – vähensi kuumia aaltoja ja fyysistä kuormittumista, lisäsi henkisiä voimavaroja ja paransi elämänlaatua. Liikunta ei ainoastaan helpota oireita, vaan auttaa jaksamaan työssä ja elämässä. Liikkumattomuus taas voi pahentaa oireita ja altistaa mm. sydän- ja verisuonitaudeille sekä osteoporoosille.
Mielen tuki – kognitiivinen käyttäytymisterapia tuo helpotusta
Myös mielen harjoittaminen tuo apua. Hardy ym. (2018) tutkivat itseohjautuvan kognitiivisen käyttäytymisterapian vaikutuksia ja havaitsivat, että se auttoi vähentämään kuumia aaltoja ja yöhikoilua. Tärkeää oli myös se, että naiset kokivat työkykynsä parantuneen – tärkeä havainto, sillä moni käy läpi vaihdevuodet juuri uransa ruuhkavuosina.
Kokonaisvaltainen tuki tuo parhaan tuloksen
Vaihdevuosiin liittyvät oireet eivät ole vain yksittäisiä vaivoja – ne vaikuttavat kokonaisvaltaisesti arkeen, ihmissuhteisiin ja työelämään. Siksi tukikeinojenkin on hyvä olla monipuolisia. Jooga ja meditaatio rauhoittavat kehoa ja mieltä, liikunta parantaa fyysistä ja henkistä jaksamista, ja kognitiivinen terapia auttaa suhtautumaan muutokseen rakentavasti. On hyvä myös muistaa, että kehon ikääntyessä myös palautuminen heikkenee. Juuri tämänkin vuoksi on tärkeää huolehtia palautumista ja ennen kaikkea treenata fiksusti.
Myös terveellinen ravinto ja vaihdevuosivalmennus voivat tukea tätä siirtymää.
💡 5 vinkkiä helpompaan vaihdevuosiaikaan
-
Löydä oma liikkumisen tapa – Kokeile kestävyysliikuntaa, joogaa tai rauhallista kävelyä. Tärkeintä on säännöllisyys.
-
Harjoita hengitystä ja meditaatiota – Yinjooga tai muut rentoutumistekniikat voivat auttaa rauhoittamaan sekä kehoa että mieltä.
-
Kiinnitä huomiota uneen – Rakenna säännöllinen iltarutiini ja vältä ruutuaikaa ennen nukkumaanmenoa.
-
Syö tasapainoisesti – Riittävä proteiini, kalsium ja hyvät rasvat tukevat sekä hormonitasapainoa että luustoa.
-
Puhu ja hae tukea – Vaihdevuodet eivät ole salaisuus. Keskustele ystävien, työterveyshuollon tai valmentajan kanssa. Et ole yksin.
🌿 Haluatko voida paremmin vaihdevuosien aikana?
Vaihdevuodet eivät kuulu sinniteltäväksi yksin. Oikealla tuella ja pienillä arjen muutoksilla voit vaikuttaa omaan hyvinvointiisi enemmän kuin ehkä uskotkaan.
💬 Varaa minulta kartoitusaika – olen hyvinvointivalmentaja, joka on perehtynyt naisten terveyteen ja vaihdevuosiin. Jutellaan juuri sinun tilanteestasi ja etsitään yhdessä keinoja, joilla voit saada lisää jaksamista, parempaa unta ja elinvoimaa arkeesi.
💓Jenni
Lähteenä käytetty minun omaa kandintyötä: Esi- ja vaihdevuosien vaikutus naisten työkykyyn ja hyvinvointiin
edellinen postaus:Miten vapautua laihduttamisen identiteetistä?
Lue myös:
💓Miten tasapainottaa hormonitoimintaa?
💓Näin varmistat hormonien hurman
💓Miksi napostelua on vaikea hallita?
Comments
Post a Comment