Skip to main content

Osaatko syödä kehoasi kuunnellen?

Oletko kuullut intuitiivisesta
syömisestä? 

Intuitiivisen syömisen konsepti kehitettiin ravitsemusterapeuttien avuksi satojen tutkimusten ja käytännön työn kokemusten pohjalta vuonna 1995. Intuitiivinen syöminen pohjautuu nimensä mukaisesti oman kehon kuunteluun toisin kuin vallalla olevat muotidieetit. Se kehitettiinkin dieetti -ajattelun vastakohdaksi.

Miksi intuitiivinen malli kehitettiin? Siksi, koska käytännön työ on usein osoittanut, että ihmiset ovat kadottaneet syömisen nautinnon eivätkä enää tiedä mitä on normaali syöminen ja näin ollen he eivät luota oman kehon viesteihin. Intuitiivinen syöminen siis yhdistää mielen ja kehon: vaistot, tunteet ja rationaalisen ajattelun. Kun kuuntelemme kehon viestejä, pystymme vaalimaan omaa terveyttä sekä vastaamaan fyysisiin ja emotionaalisiin tarpeisiin.

Tarjoamani yksilöllinen ravintovalmennus perustuu osittain intuitiivisen syömisen malliin. Valmennuksessa emme siis vain opettele terveellisiä ruokailutottumuksia vaan pohdimme myös syömiseen liittyviä psykologisia tekijöitä.

Intuitiviisen syömisen mallissa aloitetaan kiinnittämällä huomiota elintapoihin. Ennen kuin lähdetään pudottamaan painoa, henkinen ja fyysinen jaksaminen tulisi olla hyvällä tasolla.Tämä tarkoittaa oman elämän stressitekijöiden ja unen kartuttamista. Ilman riittävää palautumista ja unta, painonhallinta ei voi onnistua, joten ensiksi on kiinnitettävä huomiota unen laatuun ja päivittäiseen palautumiseen. Liikunta tukee terveellisten elintapojen toteutumista mutta jos keho on uupunut, liika rasitus liikunnasta kuormittaa kehoa entisestään. Ensimmäisessä vaiheessa siis kohennetaan elintapoja, jotka vaikuttavat yleisesti jaksamiseen.

Seuraavaksi rauhoitetaan kehon nälkä. Tässä vaiheessa normalisoidaan ruokamäärät, opetellaan säännöllistä ruokailurytmiä, parannetaan syömisen laatua tietoisesti ja joustavasti. Alkuun harjoitellaan syömällä oikeita määriä, esimerkiksi sopivien annoskokojen avulla tai riittävällä kalorilaskennalla. Tässä vaiheessa noudatetaan mallia "kohtuudella kaikkea".

Kun kehon nälkä ollaan saatu rauhoitettua, siirrytään mielen nälän rauhoittamiseen. Tässä vaiheessa kiinnitetään huomiota tietoiseen syömiseen sekä tunnesyömiseen. Lisäksi tunnistetaan tilanteita ja ohitetaan ajatuksia, jotka lisäävät mielitekoja. Mielen nälän rauhoittaminen on todella tärkeä vaihe, koska siinä käsitellään rajoittavia tekijöitä, joita henkilöllä on voinut esiintyä ruokailun yhteydessä. Tässä vaiheessa opetellaan joustavaa syömistä ja luovutaan kontrolloinnista. Syömisen kontrollointi voi johtaa esim. makeanhimoon, tunnesyömiseen, painonhallinnan hankaluuksiin sekä siihen, että nälän ja kylläisyyden tuntemuksia ei enää kyetä tunnistamaan. Varsinkin jos henkilöllä on ollut taustalla useita dieetti-kokeiluja, tässä vaiheessa puremme näistä muodostuneita eri sääntöjä, jotka ovat jääneet alitajuntaan ohjailemaan. 

Viimeisenä vaiheena vahvistetaan syömisminää. Tässä vaiheessa keskitytään myös ulkoa tuleviin paineisiin ja vaatimuksiin, jotka saattavat sekoittaa oman kehon kuuntelua. Esimerkiksi kun haluat syödä, saat syödä. Keskitytään kuuntelemaan oman kehon tarpeita. Jos vatsa kurnii, silloin täytyy syödä. Toisaalta silloin ei kannata syödä, jos syö vain siksi, että joku muu niin haluaa. Esimerkiksi vieraillessa ystävän luona, ei ole pakko syödä herkkuja, jos niin ei halua. 

Lopulta intuitiivisessä syömisessä päästään tilanteeseen, jossa 

⇒syödään ruokaa sellaisia määriä, jotka kulloinkin tuntuu sopivalta 
⇒ruokamääriä ei rajoiteta 
⇒syömisestä ei tunneta syyllisyyttä 
⇒syömiseen ei liity vahvoja tietoisia tai tiedostamattomia sääntöjä
⇒ympäristö / muut eivät pääse määrittämään paljonko syödään
⇒syödään kuten itse halutaan ja mitä keho tarvitsee – ei niin kuin joku muu haluaa

Herätääkö tämä malli jotakin ajatuksia?
Syöminenhän on taitolaji, kun sen kerran oppii, sen taitaa aina.

Lähteenä käytetty Syömispsykologian luentomuistiinpanoja.

💗Jennkatja


Lue myös:Comments

Popular posts

I Quit Drinking Coffee and it Changed My Life

5 Effective Weight Loss Drinks

How to Stay Young and Healthy

My Healthy Morning Routines

Irti makeanhimosta -5 tehokasta vinkkiä