Tällä kertaa vuorossa univajeeseen liittyvää asiaa. Itse olen kärsinyt univajeesta lapsien vuoksi. Molemmille lapsille olen pitänyt unikoulua ja siitä huolimatta univaikeudet ovat aika ajoin nostaneet päätään. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että jatkuva univaje on karmeaa. Se on oikeasti pahinta mitä tiedän. Jos sinulla on pieniä lapsia, olet varmaan jossain vaiheessa kokenut myös univelkaa.
Mitä terveysvaikutuksia univajeella on?
Terveyskirjaston mukaan kun aikuisen ihmisen annetaan nukkua enintään viisi tuntia joka yö viiden vuorokauden aikana eikä päiväunia sallita, paino nousee tänä aikana liki kilogramman verran. Jatkuva univaje näyttää siten johtavan verraten nopeasti lihomiseen, vaikka kokeen aikana huolehdittiin päivittäin säännöllisestä liikunnasta. Syömistä ei kokeessa rajoitettu. Lihomisen syynä olikin nälän tunteen voimistuminen, ruokahalun kasvu ja kaloritarpeen suhteen ylensyönti. Kokeeseen osallistuneet söivät etenkin iltapäivän ja illan aikana tavallista enemmän hiilihydraatteja, sokereita ja tärkkelystä, sekä rasvaa sisältäneitä ruokia.
Toisessa kokeessa yöunet rajoitettiin kestoltaan viiteen tuntiin kahdeksan vuorokauden ajaksi. Tämä oli kaikille kokeeseen osallistuneille liian vähän, joten he kärsivät koko kokeen ajan univajeesta. He saivat nukkua joka yö vain kello 0.30–5.30. Kokeen päätteeksi henkilöt punnittiin ja heidän painonsa oli noussut noin 1,5 kilogrammaa. Lisäksi verikokein mitattuna heidän elimistönsä oli turtunut haimasta erittyvän insuliinin vaikutuksille, mikä heikentää verensokerin viemistä sinne, missä sitä tarvitaan eli solujen polttoaineeksi, ja näkyy korkeana verensokerina.
Summa summarum univaje aiheuttaa kaikenlaisia terveysongelmia. Univaje vaikuttaa myös mielialaan ja muistiin. Muisti takkuaa ja pinna kiristyy helpommin.
Miten univajetta voi kuitata?
Yhden tunnin suuruinen univelka johtaa 3 tuntia, 2 tunnin univelka 4 tuntia ja 3 tunnin univelka 5 tuntia luontaista yöunta pitempään korvausuneen. Vaikka yöunen pituus voikin palautua pian tavalliseen uomaansa, kun 1 tunnin univelka on kuitattu pois, univelasta kytevä väsymys väistyy tällöin vasta noin 4 vuorokauden kuluttua.
Tämäkään tieto ei lohduta. Päinvastoin se kertoo siitä, kuinka vakavasta asiasta on kyse.
Otsikkoon viitaten, kuinka univajeen kanssa voi elää?
Itse olen saanut apua muista terveellisistä elintavoista. Kun uni on vähäistä, on tärkeää kiinnittää huomiota ravintorikkaaseen ruokaan. Nopeat ja sokeriset hiilihydraatit väsyttävät entisestään, mutta marjat, täysjyväviljat ja kasvikset antavat lisäenergiaa päivään. Myös liikunta ja raitis ilma auttavat. Säännöllinen liikkuminen lisää syvän unen määrää ja helpottaa nukahtamista.
Mitä varsinaisiin unikeinoihin tulee, niin olen yrittänyt mennä mahdollisimman aikaisin nukkumaan. Tällä saa edes jonkin verran kompensoitua univajetta. On tutkittu, että uni on kaikkein palauttavinta klo 22-23 jälkeen. Huolehdithan sinäkin, että menet ajoissa nukkumaan ja saat tämän palauttavan unen myös.
Itseäni on auttanut myös ajatus siitä, että tämä vaihe ei ole ikuista. Lapset kasvavat ja jonakin päivänä he nukkuvat yönsä heräämättä.
Voimia kaikille, jotka taistelevat univajeen kanssa ❤
❤ Jennikatja
Edellinen postaus: Turun saaristoreitti pyöräillen
Lue myös:
❤ Miten huolehtia omasta hyvinvoinnista vauvavuoden aikana?
❤ Viimeinen hormonimyrsky: imetyksen lopettaminen
❤ Miksi ruokavalioon panostaminen kannattaa?
Mietin tuossa tuota univaje ja lihomistä. Keväällä kun oireeni alkoivat ja aloin kärsimään unettomuudesta ja univajeeni sen kun suureni, niin laihduin 7 kg. Eli aina tuo univaje ja lihominen ei pidä paikkansa.
ReplyDeleteSiihen liittyy myös se, miten paljon oikeasti syö, sillä ilman ruokaa ei lihominen ole mahdollista.
Kiitos kommentista!
ReplyDeleteKyllä tämäkin on yksilöllistä. Lihomiseen vaikuttavat niin monet eri tekijät. Tätä on monissa eri tutkimuksissa korostettu. Myös lääkkeet voivat aiheuttaa lihomista.