Unettomuushäiriö voi ilmetä nukahtamisvaikeutena, vaikeutena pysyä unessa tai unen virkistävyyden heikentymisenä tai näiden oireiden erilaisina yhdistelminä. Unettomuushäiriössä oireita ilmenee vähintään 3 kertaa viikossa ja oireet kestävät vähintään 1 kuukauden ajan. Unettomuushäiriöön liittyy lisäksi se, että unettomuus tuottaa huolta tai päiväaikaisia oireita tai vaikuttaa arkielämän toimintoihin.
Itselläni on myös joskus ollut unihäiriöitä. Ennen lasten saantia, sain kuitenkin omat unihäiriöt kuriin normaaleilla toimenpideillä, kuten kiinnittämällä huomiota iltarutiineihin, selkeään rauhoittumiseen (ei siis kotitöitä tai aktiivista puuhaa juuri ennen nukkumaanmenoa) sekä vähentämällä kofeiinia. Minulla on herkkä keho, joka reagoi jo pieniin kofeiinin määriin sekä hermostoni vaatii illalla aikaa rauhoittuakseen. Nykyäänkin teen tietyt "toimenpiteet", jotka auttavat minua nukkumaan hyvin. Tässä jaan vinkkini sinulle.
1. Minulla on sama rytmi arkena ja viikonloppuna. Tämä tarkoittaa sitä, että herään ja menen nukkumaan samaan aikaan arkisin ja viikonloppuisin. Tämä on vaikuttanut unipaineeseen eniten. Kun herää ajoissa, ei unta tarvitse illalla houkutella.
2. Iltamagnesium. Magnesium rauhoittaa hermostoa. Käytän Puhdistamon Iltamagnesiumia, joka sisältää myös yrttejä. Huomaan eron siinä ellen käytä tuotetta.
3. En juo kofeiinia klo 11 jälkeen. Olen aiemminkin kirjoittanut kofeiinin puoliintumisajasta.
4. Iltarauhoittuminen. Minulla on samanlaiset iltarituaalit kuin pienellä lapsella. Tämä oikeasti toimii. Näin kehoni tietää, että on aika rauhoittua ja se laskee kierroksia. En siis urheile, käy kaupoissa vaan rauhotun kotona ilta-askareiden parissa.
5. Sammutan älylaitteet tarpeeksi ajoissa. Tämä liittyy edelliseen kohtaan. En virkistä aivojani selaamalla somea tai katsomalla jännittävää ohjelmaa.
6. Hyvä ja terveellinen iltapala. Nälkäisenä uni ei tule, joten oikeanlainen ravinto takaa hyvät unet.
7. Lukeminen on minulle keino rentoutua, joten sen avulla nukahdan paremmin.
8. Kesällä pimennysverhot ovat ihan must. Liiallinen valo häiritsee kehon melatoniinin tuotantoa. Juuri melatoniinin eritys on se, joka vaikuttaa nukahtamiseen.
Toivon, että vinkeistä oli sinulle apua 🥰
❤ Jennikatja
Edellinen postaus: 14 päivän hyvinvointistartti
Edellinen postaus: Näin puhdistat kehosi myrkyistä ja kuona-aineista
Lue myös:
❤ 9 tips how to improve your sleep
Kiitos tästä! Vastaan haasteeseen seuraavassa postauksessa 🤗
ReplyDelete