Tällä kertaa vuorossa postaus liikkumisesta ja erityisesti liikkumattomuuden kustannuksista juuri sinulle ja yhteiskunnalle. Ajatus tähän tekstiin syntyi liikuntalääketieteen opinnoistani. Olen siis tänä keväänä opiskellut lisää liikunta-alaa ohjaajakoulutusten sekä avoimen yliopiston kautta. Mennäänpäs sitten asiaan. Miks sinun tulisi liikkua joka päivä?
Liikkumattomuus on kallista yhteiskunnalle. Se lisää
kansansairauksien riskiä ja kasvattaa terveydenhuollon kustannuksia. Liikkumattomuuden
vuotuiset kustannukset Suomessa ovat noin 3200-7500 miljoonaa euroa. Summa on
valtava. Varsinkin ihmisen ikääntyessä liikkumattomuuden vaikutukset korostuvat.
Vähän liikkuva henkilö menettää toimintakykynsä nopeammin kuin terveysliikuntaa
harrastava. Lisäksi lonkkamurtumien riski kasvaa liikkumattomilla. On arvioitu,
että lonkkamurtumista voitaisiin estää noin kolmannes, jos iäkkäät
noudattaisivat terveysliikuntasuosituksia. (Ukk-instituutti.)
Lihavuus ja elintapasairaudet lisääntyvät liikkumattomuuden kanssa. Riittävä liikunta on terveyden perusta ja se on tärkeä apuväline minimoimaan lihavuuden ja elintapasairauksien riskiä. Vain noin 10 prosenttia suomalaisista täyttää terveysliikunnan suositukset. Mitä suositukset ovat? Ukk-instituutin mukaan : kevyttä liikuskelua kaksi tuntia 30 minuuttia viikossa tai rasittavaa liikuntaa tunti 15 minuuttia. Lisäksi lihaskuntoa ja liikehallintaa tulisi tehdä kaksi kertaa viikossa.
Tämän lisäksi myös, että
väestö liikkuu liian vähän, on väestön istuminen lisääntynyt. Kansan
keskuudessa on siis muodostunut aikamoinen epäterveellinen cocktail.
Liikkumattomuuden on todettu olevan yhteydessä ylipainoon ja säännöllinen
liikunta auttaa painonhallinnassa. Liikkumattomuus on WHO:n mukaan neljänneksi
suurin itsenäinen kuoleman riskitekijä. (Helajärvi ym. 2015.) Nämä faktat ovat pyöristyttäviä. Jotenkin me tiedostamme liikkumattomuuden riskit, mutta kun asiat esittää suorina faktoina, onhan liikkumattomuus todella suuri riski kansanterveydelle.
Ukk-instituutin mukaan runsaalla istumisella on haitallisia yhteyksiä terveyteen. Istumisen haitalliset vaikutukset korostuvat nykypäivänä vielä entistä enemmän, sillä moderni elämä on täynnä istumista: istumme selaamassa puhelinta, istumme autossa, istumme työpaikalla ja vielä kotona ollessamme istumme tuntikausia katsomassa tv:tä. Pitkäaikainen paikallaanolo voi Ukk-instituutin mukaan heikentää aineenvaihduntaa ja verenkiertoa, lisätä selkävaivojen sekä 2 tyypin diabeteksen ja valtimosairauksien riskiä. Jos henkilö istuu runsaasti paikallaan päiväsaikaan, ei illalla harrastettu vapaa-ajan liikkuminen kompensoi tätä vaaraa (Ukk-instituutti). Lisäksi runsas istuminen heikentää lihaksia, luusto haurastuu sekä niskahartiaseudun kivut lisääntyvät. (Ukk-instituutti.)
Suosittelen asiakkaitani etsimään itselleen oman sopivan tavan liikkua. Jollekin se on kävely, pallopelit, ryhmäliikunta tai kuntosalilla käynti. Tai vaikka kaikki edellä mainitut. Kun valitsee liikkumisen omien mieltymysten mukaan tulee liikkumisesta heti alkuun miellyttävää ja siitä tulee näin ollen helpommin osa arkea. Säännöllisyys on kaikki kaikessa. Liikkumisen terveysvaikutukset häviävät jo muutaman passiivisen viikon jälkeen. Tärkeää on myös liikuttaa kehoa kevyesti joka päivä. Näin saamme pidempiaikaisia terveyshyötyjä. Keho on luotu liikkumaan, joten eiköhän tehdä ryhtiliike ja lähdetä heti lenkille?
Comments
Post a Comment