Skip to main content

5 myyttiä terveellisestä ruokavaliosta

Lihottavatko hedelmät? Kannattaako painontarkkailijan suosia kevyttuotteita? Onko vuorisuola terveellisempää kuin merisuola?

Tässä postauksessa esittelen viisi myyttiä terveellisestä ruokavaliosta.

1. Kasvikset tulisi syödä raakana.

Kasvisten syöminen on aina hyvä asia, olivatpa ne raakoja tai kypsennettyjä. Kuumentaminen tuhoaa hiukan kasvisten sisältämiä vesiliukoisia vitamiineja, mutta ei merkittävästi. Parempi siis syödä kasvikset missä tahansa muodossa kuin jättää ne syömättä.

2. Voi on rypsiöljyä terveellisempää.

Voi sisältää pääasiassa kovaa rasvaa, joten rypsiöljyn rasvakoostumus on paljon parempi kuin voin. Suosi siis rypsiöljyjä ja oliiviöljyä ruoanlaitossa ja käytä voita harkiten varsinkin, jos kolesteroliarvosi ovat koholla.

3. Syö kevyttuotteita, jos haluat laihtua.

Painonhallinnassa on pääasiassa kyse siitä, kuinka paljon päivän aikana syö (paremminkin MITÄ syö) ja kuinka aktiivinen ihminen on. Kevyttuotteissa on usein paljon lisäaineita, jotka voivat olla haitallisia suoliston mikrobistolle. Suoliston mikrobiston laatu taas vaikuttaa koko kehon hyvinvointiin. Jos ruokkii huonoja bakteereja, niin pian ne ottavat hyvien bakteerien kustannuksella suolistosta vallan. Kevyttuotteiden sijaan kannattaa panostaa ruoan laadukkuuteen ja syödä normaalia tervellistä suomalaista kotiruokaa. Lautasmalli on edelleen paras tapa koostaa ateria. Kun syö säännöllisesti oikeaa ruokaa, eii tarvitse miettiä kevyttuotteiden käyttöä. Lisäksi kun lopettaa painosta stressaamisen ja syö intuitiivisesti kehoa kuunnellen, painokin putoaa.

4. Hedelmien sokeri on pahasta.

Tähän väittämään törmään todella usein ja hedelmien sokeri ei ole pahasta. Hedelmiä saa ja tulee syödä päivittäin. Hedelmistä saa hedelmäsokerin lisäksi kuituja, vitamiineja ja hivenaineita. Perussääntö onkin, että kaikki mitä löydät kaupan hevi-osastolta on hyvää ruokaa. Hedelmien suositus on kolme päivässä, mutta en usko tällaisiin rajoituksiin, jos ruokavalio on muuten kunnossa. Parempi on tietenkin vaihtaa osa hedelmistä marjoihin ja kasviksiin. Niitä voi syödä yllin kyllin.

5. Luonnonsuolat ovat terveellisimpiä.

Suola kuin suola sisältää natriumkloridia, joka kohottaa verenpainetta. Luonnonsuolat (merisuola, vuorisuola, ruususuola) sisältävät hieman rautaa ja magnesiumia, mutta määrät ovat niin pieniä ettei niistä saa juurikaan terveyshyötyjä. Sen sijaan mineraalisuoloissa kuten Pansuolassa on vähemmän natriumkloridia, joten tämä on parempi vaihtoehto kuin luonnosuola. Ruusuolat ja muut luonnonsuolat taas ovat jodioimattomia, joten senkin vuoksi ne ovat huonoja valintoja. Osa suomalaisista saa liian vähän jodia suosituksiin nähden ja tämän vuoksi jodioidun suolan käyttö on parempi kuin jodioimattoman suolan käyttö.

💗 Jennikatja


Lue myös:Comments

Popular posts

I Quit Drinking Coffee and it Changed My Life

5 Effective Weight Loss Drinks

How to Stay Young and Healthy

My Healthy Morning Routines

Irti makeanhimosta -5 tehokasta vinkkiä