Syöpään sairastuneiden määrä vaihtelee suuresti maittain. Listan kärkipäässä ovat USA, Kanada, Eurooppa ja Australia. Kaikkia näitä maita siis yhdistää ns. länsimainen ruokavalio. Lännessä sairastamme eniten rinta-, eturauhas- ja paksusuoli- ja peräsuolisyöpiä. Maissa, joissa on aiemmin ollut vähän syöpää, länsimäiset syöpämuodot ovat lisääntyneet merkittävästi talouden parantuessa. Tämä johtuu juuri länsimaisen pikaruoan saapumisesta. Tämä esimerkki osoittaa, että ympäristö vaikuttaa syövän saamiseen ja riskiä voi pienentää muuttamalla elintapoja. On arvioitu, että 70 % syövistä olisi ennaltaehkäistävissä elintapojen muutoksella. Syövälle altistavat mm. ylipaino (koska liiallinen rasvakudos lisää elimistön tulehdustilaa), tupakointi, alkoholin käyttö, kuiduton ruokavalio sekä liikkumattomuus.
Alle olen koonnut tietoa siitä, miten syöpää voi ehkäistä omilla elintavoillaan. Lähteenä olen käyttänyt Kerstin Hulenin Suojaa syövästä sekä Pirjo Saarnion Ruoan terveysvaikutukset kirjoja.
1. Luonnon ruoka ja kasvikset suojaavat syövältä
Epidemiologinen tutkimus on osoittanut, että sillä mitä syömme on suuri vaikutus terveydellemme. He, jotka syövät paljon kasvikunnan tuotteita ovat yleisesti terveempiä ja he, jotka syövät paljon prosessoituja tuotteita ja suureksi osaksi eläinkunnasta tulevaa ravintoa, sairastuvat todennäköisemmin erilaisiin sairauksiin, mm. syöpään.
Kasvit taistelevat homekasvustoja ja viruksia vastaan luonnollisten osiensa, fytokemikaalien avulla. Nämä fytokemikaalit suojaavat myös ihmisiä ja eläimiä, jotka syövät kasveja. Paljon hedelmiä ja kasviksia syövien ihmisten on uskottu saavan suojaa syövältä juuri näiden kemikaalien avulla. Myös kasvisten sisältämät antioksidantit ehkäisevät hapettumista kehossa ja suojaavat solujamme vahingoittumiselta, joka voi johtaa syöpään. Tunnettuja antioksidantteja ovat beetakaroteeni (punainen paprika, porkkana, sitrushedelmä, marja), E-vitamiini (mantelit, pähkinät, siemenet, kasviöljyt) ja seleeni (parapähkinä, muna, maito, kala, äyriäiset).
2. Kuitupitoiset täysjyvät laskevat syövän riskiä
Täysjyvätuotteet sisältävät mm. kasviestrogeenia, joka voi suojata rinta- ja eturauhassyövältä.
3. Huolehdi painostasi ja harrasta liikuntaa
Ylipainon mainitsin jo aiemmin. Rasvakudos tuottaa aktiivisesti estrogeenia ja proteiineja, jotka aiheuttavat tulehduksia. Lue lisää painonhallintaan liittyvistä asioista aiemmista postauksistani:
Painonhallinnan kulmakivet
Onnistunut painonhallinta
Miksi kannattaa syödä terveellisesti?
Painonhallinnan kulmakivet
Onnistunut painonhallinta
Miksi kannattaa syödä terveellisesti?
Miksi liikunta vähentää syöpäriskiä?
- Liikunta parantaa insuliinin vaikutusta ja näin liiallisen insuliinintuotannon aiheuttaman solukasvun riski pienenee.
- Liikunta säätelee estrogeeni- ja testosteronitasoja.
- Immuunijärjestelmä vahvistuu liikkuessa
- Liikunta saa suolen sisällön kulkemaan nopeammin
4. Suosi ruokavaliossasi näitä ruokia
Kanadalaistutkimuksen mukaan tietyillä yksittäisillä ruoka-aineilla on syövän kehitystä estäviä tai hidastavia vaikutuksia. Näitä ovat mm. parsa- ja ruusukaali, tomaatti, marjat, viinirypäleet ja vihreä tee. Olisiko aika vaihtaa osa päivän kahvista vihreään teehen? Kahvin epäedullisista vaikutuksista kirjoitin aiemmin täällä.
Myös kurkuman syöpää ehkäisevä vaikutus on osoitettu laboratorio-oloissa. Sitä voi lisätä helposti esimerkiksi smoothien joukkoon tai käyttää kanakastikkeissa.
5. Vältä käristettyjä ja prosessoituja ruokia
Mitä vähemmän syö käristettyjä, savustettuja ja prosessoituja lihatuotteita, sitä vähemmmän altistuu syöpäriskiä lisääville yhdisteille. Tämä on hyvä muistaa, kun valmistaa ruokaa. Pienennä siis lämpötiloja ja syö grillattua lihaa harvemmin.
💗 Jenni
Lataa alta maksuton 7 päivän energisoivat eväät opas
Lue myös:
💗Asiakastarina: Suvin huima muutos
💗What Do the Healthiest People on Earth Eat?
💗The Healthy Habits of Healthy People
💗How to Stay Young and Healthy
💗Mitä tehdä loman jälkeiselle turvotukselle?
Comments
Post a Comment