Skip to main content

Millainen on syöpää ehkäisevä ruokavalio?


Syöpään sairastuneiden määrä vaihtelee suuresti maittain. Listan kärkipäässä ovat USA, Kanada, Eurooppa ja Australia. Kaikkia näitä maita siis yhdistää ns. länsimainen ruokavalio. Lännessä sairastamme eniten rinta-, eturauhas- ja paksusuoli- ja peräsuolisyöpiä. Maissa, joissa on aiemmin ollut vähän syöpää, länsimäiset syöpämuodot ovat lisääntyneet merkittävästi talouden parantuessa. Tämä johtuu juuri länsimaisen pikaruoan saapumisesta. Tämä esimerkki osoittaa, että ympäristö vaikuttaa syövän saamiseen ja riskiä voi pienentää muuttamalla elintapoja. On arvioitu, että 70 % syövistä olisi ennaltaehkäistävissä elintapojen muutoksella. Syövälle altistavat mm. ylipaino (koska liiallinen rasvakudos lisää elimistön tulehdustilaa), tupakointi, alkoholin käyttö, kuiduton ruokavalio sekä liikkumattomuus.

Alle olen koonnut tietoa siitä, miten syöpää voi ehkäistä omilla elintavoillaan. Lähteenä olen käyttänyt Kerstin Hulenin Suojaa syövästä sekä Pirjo Saarnion Ruoan terveysvaikutukset kirjoja.

1. Luonnon ruoka ja kasvikset suojaavat syövältä


Epidemiologinen tutkimus on osoittanut, että sillä mitä syömme on suuri vaikutus terveydellemme. He, jotka syövät paljon kasvikunnan tuotteita ovat yleisesti terveempiä ja he, jotka syövät paljon prosessoituja tuotteita ja suureksi osaksi eläinkunnasta tulevaa ravintoa, sairastuvat todennäköisemmin erilaisiin sairauksiin, mm. syöpään.
Kasvit taistelevat homekasvustoja ja viruksia vastaan luonnollisten osiensa, fytokemikaalien avulla. Nämä fytokemikaalit suojaavat myös ihmisiä ja eläimiä, jotka syövät kasveja. Paljon hedelmiä ja kasviksia syövien ihmisten on uskottu saavan suojaa syövältä juuri näiden kemikaalien avulla. Myös kasvisten sisältämät antioksidantit ehkäisevät hapettumista kehossa ja suojaavat solujamme vahingoittumiselta, joka voi johtaa syöpään. Tunnettuja antioksidantteja ovat beetakaroteeni (punainen paprika, porkkana, sitrushedelmä, marja), E-vitamiini (mantelit, pähkinät, siemenet, kasviöljyt) ja seleeni (parapähkinä, muna, maito, kala, äyriäiset). 

2. Kuitupitoiset täysjyvät laskevat syövän riskiä


Täysjyvätuotteet sisältävät mm. kasviestrogeenia, joka voi suojata rinta- ja eturauhassyövältä. 

3. Huolehdi painostasi ja harrasta liikuntaa


Ylipainon mainitsin jo aiemmin. Rasvakudos tuottaa aktiivisesti estrogeenia ja proteiineja, jotka aiheuttavat tulehduksia. Lue lisää painonhallintaan liittyvistä asioista aiemmista postauksistani:

Painonhallinnan kulmakivet
 Onnistunut painonhallinta
Miksi kannattaa syödä terveellisesti?

Miksi liikunta vähentää syöpäriskiä?

  • Liikunta parantaa insuliinin vaikutusta ja näin liiallisen insuliinintuotannon aiheuttaman solukasvun riski pienenee.
  • Liikunta säätelee estrogeeni- ja testosteronitasoja.
  • Immuunijärjestelmä vahvistuu liikkuessa
  • Liikunta saa suolen sisällön kulkemaan nopeammin

4. Suosi ruokavaliossasi näitä ruokia

Kanadalaistutkimuksen mukaan tietyillä yksittäisillä ruoka-aineilla on syövän kehitystä estäviä tai hidastavia vaikutuksia. Näitä ovat mm. parsa- ja ruusukaali, tomaatti, marjat, viinirypäleet ja vihreä tee. Olisiko aika vaihtaa osa päivän kahvista vihreään teehen? Kahvin epäedullisista vaikutuksista kirjoitin aiemmin täällä.
Myös kurkuman syöpää ehkäisevä vaikutus on osoitettu laboratorio-oloissa. Sitä voi lisätä helposti esimerkiksi smoothien joukkoon tai käyttää kanakastikkeissa.

5. Vältä käristettyjä ja prosessoituja ruokia


Mitä vähemmän syö käristettyjä, savustettuja ja prosessoituja lihatuotteita, sitä vähemmmän altistuu syöpäriskiä lisääville yhdisteille. Tämä on hyvä muistaa, kun valmistaa ruokaa. Pienennä siis lämpötiloja ja syö grillattua lihaa harvemmin.

Olen lisännyt verkkokauppaani uuden ruokavalioanalyysi -palvelun, jonka avulla saat tärkeää tietoa juuri sinun ruokavaliosi laadukkuudesta. Tämä on oiva keino saada tietoa siitä sisältääkö ruokavaliosi suositellut määrät vitamiineja, mineraaleja ja kuituja. Lisäksi saat tietoa siitä saatko riittävästi proteiinia, hyviä hiilihydraatteja ja pehmeitä rasvoja. Ruokavalioanalyysi kertoo myös omega 3-rasvahappojen saannin, suolan määrän ruokavaliossasi sekä sen saako kehosi tarpeeksi ravintorikasta polttoainetta tarpeiden mukaan. Me kaikki olemme omia yksilöitä ja tämän analyysin avulla saat arvokasta tietoa omasta ruokavaliosi laadusta. Tilaa analyysi tästä.

Edellinen postaus: Aamurutiinit parempaan päivään

💗 Jennikatja

Lue myös:


Comments

Popular posts

I Quit Drinking Coffee and it Changed My Life

5 Effective Weight Loss Drinks

How to Stay Young and Healthy

My Healthy Morning Routines

Irti makeanhimosta -5 tehokasta vinkkiä